Middelbare School

Leerwegen

Bij OOK zijn onze diensten inzetbaar op alle niveaus in het voortgezet onderwijs. Dit is dus van het vmbo tot het vwo, van de eerste tot de zesde klas.

Toekomstplannen

Tijdens hun middelbare schoolcarrière moeten kinderen veel keuzes maken. Wij helpen u te begrijpen wat de gevolgen van deze keuzes zijn.

Ouders

Als ouder kan het helpen om een onafhankelijk advies te krijgen over welke leerweg het beste bij uw kind zou passen.

Wat kunnen wij voor jou betekenen?

Tijdens jouw brugklas jaren kan er nog veel veranderen. Zo kan bijles en begeleiding jou helpen bij het instromen op een hoger niveau. Na de brugklas jaren is dit niet meer het geval. Slechts in hoogst uitzonderlijke gevallen stromen leerlingen dan nog door. Toch zijn er nog veel keuzes die jij moet maken. Denk dan aan het kiezen van een profiel, of de keuze of je na de mavo het beste mbo kan gaan doen of toch nog twee jaar havo? Wij denken graag met je mee als je even niet meer weet hoe je jouw doelen het beste kunt behalen.

  Gegevens eerste kind

  Gegevens tweede kind

  Gegevens eerste kind

  Gegevens tweede kind

  Gegevens derde kind

  Gegevens eerste kind

  Gegevens tweede kind

  Gegevens derde kind

  Gegevens vierde kind

  Dit contactformulier wordt beschermd door reCAPTCHA en de Google privacy en voorwaarden zijn van toepassing.

  Ja, dat kan zeker. Je zult eerst in de brugklas terecht komen. Afhankelijk van je school is dit alleen het eerste jaar of ook het tweede jaar. Wanneer je hard werkt en goede cijfers haalt kun je in deze jaren doorstromen naar de havo. Je kunt je havo dan afmaken. Als je dit goed hebt gedaan met voldoendes en goed gedrag kun je daarna doorstromen naar het vwo. Wanneer je niet voldoet aan één van de eisen hierboven is dat nog niet het einde. Zo kun je altijd overleggen met je docenten, mentor en teamleider om te kijken wat wél mogelijk is. Hier kunnen je ouders je bij helpen. Het is wel belangrijk om jezelf af te vragen waarom je naar het vwo wilt. Als je graag naar de universiteit wilt, zijn daar ook nog andere opties voor die misschien beter bij jou passen. Wij helpen kunnen je helpen om hierover na te denken.

  Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om door te stromen. Het eerste en het meest logische is hard werken en hoge cijfers halen. Wanneer jij hoge cijfers haalt, heb je ook bewijs dat je een hoger niveau aankunt. Het tweede is dat je bijles neemt of extra lessen gaat volgen. Hiermee laat je ook zien dat het menens is voor jou. Heb je al het gevoel dat je dit doet, maar heb je niet het gevoel dat dit gezien wordt? Dan helpt het om met je ouders te spreken en een gesprek aan te gaan met je mentor. Ook dan is het belangrijk dat je uitspreekt dat je naar een hoger niveau wilt doorstromen. Zo kan je mentor meedenken over hoe jouw school je hierbij kan helpen. Heb je dit gedaan en heb je het gevoel dat jij of je ouders niet de kans krijgt om door te stromen? Neem dan contact met ons op, dan kijken wij graag met je mee.

  Er zijn tal van beroepskeuzetesten online die je kunnen helpen bij het bepalen welke baan goed bij jou zou passen, maar het is niet altijd duidelijk wat je moet studeren om je droombaan te krijgen. Wat kun je bijvoorbeeld het beste studeren om voetbalmakelaar te worden? Welke opleiding moet je kiezen om politicus te worden? Wat kan helpen is om te bedenken wie jouw rolmodel is. Ga dan op internet opzoek naar wat die persoon heeft gestudeerd. Doet dit met verschillende mensen en het zal je een beter beeld geven van wat jij het beste kunt doen. Je kunt ook contact met ons opnemen dan denken we er samen over na. 

  In je laatste jaar kun je eigenlijk niet meer veranderen van vakkenpakket. Wat wel kan is dat je een vak los gaat volgen. Wanneer je spijt hebt van je keuze of een bepaald vak ontbreekt, kun je dit vak vaak nog los volgen. Dit houdt in dat je in overleg met je middelbare school gaat kijken of je dat vak alsnog mag volgen om toch een certificaat te halen. Als dit niet kan, kun je altijd nog vavo doen nadat je je diploma al hebt gehaald. Op het vavo kun je dan één vak volgen en een certificaat behalen binnen een jaar. Let op dat je voor sommige opleidingen ook een toets kunt afleggen om aan te tonen dat je toch over genoeg kennis beschikt. Ook al heb je niet alle vakken gevolgd of heb je een ander profiel. Twijfel je of kom je er niet uit? Vul dan het contactformulier in!